Dankzij Stichting Stelling Den Helder zijn wij in de gelegenheid gesteld om deze unieke bunker te restaureren. De M219 zal onderdeel gaan uitmaken van de Bunkerroute Den Helder.

Bij de strandopgang ter hoogte van Julianadorp liggen twee imposante bunkers uit de tweede wereldoorlog. Deze bunkers waren onderdeel van Seeziel Batterij Zanddijk, waarvan de bouw in 1944 begon. Het was een complex dat meerdere bunkers bevatte. De batterij is nooit volledig voltooid.
De twee M219 kazematten zijn bunkers van formaat,...

de afmetingen zijn:

10 meter hoog
14 meter breed
18 meter lang
De schacht voor het kanon is 10 meter hoog en 3 meter in diameter

M219


De bunkers hebben elk twee verdiepingen met verscheidene ruimtes. De bunker was zo hoog, omdat er onder het dubbelloops kanon een enorme munitielift zat. Deze was nodig om de granaten (die beneden geassembleerd werden) omhoog te krijgen naar het kanon.


Het verhaal gaat dat deze geschutsopstellingen nooit operationeel waren, echter er zijn aanwijzingen dat één van deze bunkers dat wel degelijk was. Naast het Casino in Huisduinen werden de lopen, voor één van de kanonnen gevonden door Canadese troepen in 1945. De kanonnen hadden een kaliber van 15 cm en hadden een reikwijdte van 23 Km. Per minuut konden er 8 schoten per kanon worden afgevuurd. Ze waren bedoeld om een eventuele aanval op de oorlogshaven van Den Helder af te slaan, echter ze zijn nooit voor dit doel ingezet.

De twee M219 bunkers zouden worden uitgerust met het secundair geschut van de Duitse slagkruiser Gneisenau. Dit waren dubbelloops kanonnen zoals op de foto hieronder. Voor elk kanon was een bemanning nodig van 10 man met een onderofficier.

15 cm kanon

Gegevens van het Kanon:
Gneisenau B toren
Geschut: 15 cm /55 -C 28 in dubbelaffuit. (Drehturmlafette C 34)
Lengte van de loop: 8,25 meter
Snelheid van de granaat: 875 meter per seconde
Levensduur van de loop: 1100 schoten
Gewicht van de granaat: 45,3 Kg
Maximale reikwijdte: 23 kilometer
Vuursnelheid: 8 schoten per minuut per loop
Gewicht van de toren: 120 ton


Slagkruiser Gneisenau


De Gneisenau (een zusterschip van de Scharnhorst) lag in 1942 in de werf van Kiel alwaar dit schip onderhouden zou worden. Het schip werd toen zwaar beschadigd door een bombardement. Toch werd besloten het schip weer zeewaardig te maken en het geschut te vervangen. Het oude geschut werd verspreid over de Atlantikwall geplaatst waaronder Noorwegen, Finland en Denemarken.

Gneisenau