Welkom bij het Bunkermuseum M219

Dankzij Stichting Stelling Den Helder zijn wij in staat gesteld om deze unieke bunker te restaureren. Deze bunker zal deel uit gaan maken van de Bunkerroute Den Helder.


Bij de strandopgang ter hoogte van Julianadorp liggen twee imposante bunkers uit de tweede wereldoorlog. Deze bunkers waren onderdeel van Batterij Zanddijk, een complex dat meerdere bunkers bevatte.

Het zijn bunkers van formaat, de afmetingen zijn:

10 meter hoog
14 meter breed
18 meter lang
De schacht voor het kanon is 10 meter hoog en 3 meter in diameter


De bunkers hebben elk twee verdiepingen met verscheidene ruimtes. De bunker was zo hoog, omdat er onder het dubbelloops kanon een enorme munitielift zat. Deze was nodig om de granaten (die beneden geassembleerd werden) omhoog te krijgen naar het kanon.

Het verhaal gaat dat deze geschutsopstellingen nooit operationeel waren, echter zijn er bewijzen dat 1 van deze bunkers dat wel degelijk was. Naast het Casino in Huisduinen werden de lopen voor de tweede toren gevonden door Canadese troepen in 1945. De kanonnen hadden een kaliber van 15 cm en hadden een reikwijdte van 23 Km. Per minuut konden er 8 schoten per kanon worden afgevuurd. Ze waren bedoeld om een eventuele aanval op de oorlogshaven van Den Helder af te slaan, echter is dit nooit gebeurd.

De twee M219 bunkers zouden worden uitgerust met het secundair geschut van de Duitse slagkruiser Gneisenau. Dit waren dubbelloops kanonnen zoals op de foto hieronder. Voor elk kanon was een bemanning nodig van 10 man met een onderofficier.

 

Gegevens van het Kanon:

Gneisenau B toren


Geschut: 15 cm /55 -C 28 in dubbelaffuit. (Drehturmlafette C 34)

Lengte van de loop: 8,25 meter

Snelheid van de granaat: 875 meter per seconde

Levensduur van de loop: 1100 schoten

Gewicht van de granaat: 45,3 Kg

Maximale reikweidte: 23 kilometer

Vuursnelheid: 8 schoten per minut per loop

Gewicht van de toren: 120 ton


Slagkruiser Gneisenau

De Gneisenau (een zusterschip van de Scharnhorst) lag in 1942 in de werf van Kiel alwaar dit schip onderhouden zou worden. Echter werd er een bombardement uitgevoerd waardoor het schip veel schade opliep. Hierdoor werd besloten het schip toch weer zeewaardig te maken en het geschut te vervangen. Het oude geschut werd verspreid over de Atlantikwall geplaatst waaronder Noorwegen, Finland en Denemarken.

Het Museum

Het zandvrij maken van de onderste verdieping ligt al weer achter ons. In de afgelopen periode hebben wij onder andere het elektriciteit netwerk aangelegd en zijn wij druk bezig met het vochtvrij maken van de bunker. Ook worden alle stalen plafonds roestvrij gemaakt en voorzien van een verflaag. Door middel van sponsoring hebben wij een alarmsysteem kunnen aanleggen, helaas bleek dit nodig. Er liggen nog enkele grote klussen voor ons, waaronder de renovatie van het dak. Wij trachten het geheel zo origineel mogelijk te houden, ook al is dat vaak erg lastig omdat de benodigde informatie ontbreekt.

 

 

© J.v/d Ree

FaLang translation system by Faboba